Tillbaka till rubrikerna

Hur fungerar släktforskningstjänsten? 

Vi lämnar ut information från församlingars kyrkböcker för släktforskning men vi släktforskar inte åt dig. Vi kan inte heller sammanställa t.ex. ett släktträd eller komplettera en släktforskares eget register med flera enskilda uppgifter som fattas. Vi lämnar ut uppgifter med ett avgiftsbelagt ämbetsbetyg; prislistan hittas här

Det lönar sig inte att beställa uppgifter som man redan känner till ifall man inte vill att det ska bekräftas från vårt register. Vi lämnar ut endast de uppgifter som du begärt om i din beställning således var noggrann med att välja alla de uppgifter som du vill ha.

Tillbaka till rubrikerna

Hur gör man en beställning? 

Beställningen kan endast göras skriftligt, endera med formulären på vår hemsida (på finska) eller brevledes. Vi tar inte emot beställningar per telefon, men vi kan hjälpa med hur man gör en beställning.

Tillbaka till rubrikerna

Vems uppgifter kan jag beställa? 

Uppgifter kan beställas om avlidna personer som inte har förbud mot att lämna ut uppgifter (till exempel släktforskningsförbud). I vissa fall hindrar integritetsskäl oss från att lämna ut information för släktforskning. Vi får endast lämna ut uppgifter om familjeförhållanden som har registrerats i kyrkböcker. 

Det är bra att be om uppgifter om levande personer i första hand av dem själva. 

Du kan inte göra en beställning om dig själv. Vi har tillgång till kyrkböcker från ca år 1860 och framåt. Vi har inga äldre uppgifter än så, det kan du fråga om hos Riksarkivet. Kyrkböcker som är mer än 100 år gamla kan också hittas i olika onlinearkiv för gratis bläddring.

Tillbaka till rubrikerna

Vilka uppgifter behöver jag lämna om den person som beställningen görs från?

Minimikravet är namn, födelsedatum och antingen födelseort eller dödsdatum eller datum för flytt till församlingen. I särskilda fall kan vi också lokalisera en person genom en nära relation (t.ex. förälder/barn/make/maka). Uppgifterna skall dock vara sådana att det gör det möjligt att identifiera en person.

 Observera att födelse- eller dödsdatum i en annan församling utanför Tammerfors regioncentralregistrets område inte i sig är tillräckligt, eftersom intygen upprättas regionalt. Mer information om regioncentralregistret och de församlingar som hör till det finns på evl.fiOm du inte vet exakt när en person har varit medlem i församlingar inom vårt område, börja gärna undersöka från en församling vars medlemstid är känd. I allmänhet är det lättast att börja forska antingen från födseln eller döden.

Tillbaka till rubrikerna

Varför måste jag ge ett pristak för min beställning? 

Vi ber om ett pristak för beställningar så att det totala beloppet för beställningen inte överstiger vad du är villig att betala för det. Du kan läsa mer om prissättning här.


Tillbaka till rubrikerna

Jag är ombedd en Utredning om släktforskningregistret. Vad ska jag göra?

Utredning om släktforskningregistret begärs när referenspersonerna i ämbetsbeviset är levande personer. Använd i första hand församlingens blankett Utredning om släktforskningregistret (uppdaterat 13.5.2024) i stället för andra färdiga registerbeskrivningsmallar. Anmälan ska vara tillfredsställande ifylld innan uppgifterna kan lämnas ut. 

Vi rekommenderar att du noggrant bekantar dig med dataskyddslagstiftningen om släktforskning. Hjälp finns t.ex. på dataombudsmannens byrås webbplats och på släktforskningsföreningarnas webbplatser.

Tillbaka till rubrikerna

Varför krävs det en utredning trots att jag inte upprätthåller något register?

De personuppgifter som behandlas i släktforskning bildar i sig ett släktforskningsregister och därmed gör det släktforskaren till personuppgiftsansvarig. Som personuppgiftsansvarig måste du se till att de registrerades rättigheter uppfylls. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland förutsätter att en utredning om släktforskningsregistret ‑dokumentet fylls i när uppgifter om levande personer begärs för forskning (lagen om befolkningsdatasystemet och de certifikattjänster som tillhandahålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (661/2009) 28 § 2 mom.).

Tillbaka till rubrikerna

Varför duger inte längre min tidigare använda registerbeskrivning? 

I och med att dataskyddslagstiftningen har ändrats uppfyller de gamla registerbeskrivningarna inte längre kraven i den nya lagstiftningen. Därför förutsätter vi att du använder det senaste utredning om släktforskningsregistret ‑dokumentet i stället för att komplettera den gamla registerbeskrivningen.

Tillbaka till rubrikerna

Min forskning faller inom ramen för hushållsundantaget. Varför måste jag fylla i och leverera utredning om släktforskningregistret -dokumentet?

Vi agerar i enlighet med anvisningarna från kyrkans dataskyddsombud vid behandlingen av begäran om information som lämnats in för släktforskning. Enligt anvisningen ska det regionala centralregistret begära en utredning av kunden om släktforskningsregistret när uppgifter om levande personer lämnas ut för släktforskning.

Tillbaka till rubrikerna

Varför var priset på min slutförda beställning så högt när det inte fanns så mycket information?

Släktforskningsbeställningar prissätts baserat på den tid det tar att upprätta dem. Både informationshämtning från kyrkböcker i bildformat och registrering av information sker manuellt. När det gäller äldre material (sent 1800-tal och 1900-tal och tidigare) är informationssökning betydligt långsammare och svårare jämfört med nyare material. Anteckningarna kan vara mycket ofullständiga och förutom kommunionsböckerna kan det finnas så kallade barnböcker. 

Till exempel är det särskilt långsamt att spåra personer som har arbetat som drängar och pigor, särskilt om intyget har ombetts att innehålla information om deras hemvist. Mängden av information i intyget kanske inte motsvarar den mängd arbete som lagts ner på att söka efter och registrera det.

Tillbaka till rubrikerna

Varför är stavningen av en persons namn annorlunda på det officiella intyget än det som familjen känner till? 

Vi antecknar på det officiella intyget den senaste stavningen som finns i kyrkböckerna, och andra variationer registreras vanligtvis inte om de inte är betydelsefulla på något sätt. I gamla kyrkböcker är det ganska vanligt att stavningen av namn varierar från bok till bok. Vanliga ändringar är till exempel byte av W till V och översättning av förnamn (till exempel Johan -> Juho, Carl/Karl -> Kaarle/Kaarlo/Kalle) och att accenttecknet (Hildén -> Hilden) försvann. Patronymer och matronymer markeras endast om beställaren så önskar.

På 1800-talet och till och med i början av 1900-talet, före namnlagarna, kunde namnen ha ändrats utan egentlig namnändring, och datumen för namnbytet var inte markerade. Den första efternamnslagen trädde i kraft 1921 och lagstiftningen om hustruns efternamn trädde i kraft i och med äktenskapslagen 1929. Tidigare har inte alla finländare nödvändigtvis haft ett efternamn.

Tillbaka till rubrikerna

Varför har personens födelsekommun angetts som en annan ort än den där familjen har bott?

Före år 1959 kunde födelsekommun vara den kommun där personen föddes fysiskt. Efter år 1959 är barnets födelsekommun moderns nuvarande hemkommun.

Tillbaka till rubrikerna

Kan jag få adoptionsuppgifter för släktforskningsändamål?

Uppgifter om adoption kan inte lämnas ut för släktforskning, och barn som adopterats bort eller adoptivbarnets biologiska föräldrar antecknas inte i ämbetsbetyget. Uppgifter om förhållandet mellan adoptivbarn och fosterbarn kan endast antecknas i det officiella intyget för material som är äldre än 100 år.

Tillbaka till rubrikerna

Jag skulle vilja veta vilka uppgifter det finns om mig i registret.

Du kan kontrollera dina egna uppgifter gratis en gång om året. Kontakta regioncentralregistrets kundbetjäning tfn. 03 2190 700 eller per e-post keskusrekisteri.tampere@evl.fi för närmare upplysningar.

Tillbaka till rubrikerna

Jag skulle vilja veta var min gamla bekant/avlägsna släkting bor idag, kan ni ge hens kontaktuppgifter?

Regionalcentralregistret lämnar inte ut från medlemsregistret uppgifter om personen lever eller är avliden, födelsedatum och bostadsort annat än för godkända ändamål. Vi lämnar inte ut några kontaktuppgifter. Kontaktuppgifter kan till exempel efterfrågas från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas adresstjänst.

Tillbaka till rubrikerna

Kan ni berätta personens gravplats?

Det finns ingen information om gravplatser i våra böcker. Det kan frågas från respektive församlings församlingsbyrå eller gravkontor. Man kan också använda till exempel hautahaku.fi tjänsten.

Tillbaka till rubrikerna

Kan jag göra en beställning från utlandet?

Beställningar kan göras från utlandet. Vi kan dock inte för närvarande ta emot beställningar från Ryssland. När du beställer från länder utanför Europa måste du dock först se till att din bank kan behandla IBAN-betalningar.






Uppdaterat 08.05.2024